Алергени
Алергени – це невідомі організму речовини, що мають особливі характеристики.
Причина того, що деякі речовини мають більшу алергічну здатність ніж інші, недостатньо відома. Можливо, це пов’язано з факторами, що визначають їхні можливості взаємодії з вродженими імунними компонентами.
Переважна більшість алергенів потрапляє в організм через легені або травну систему. Багато присутні в повітрі, яким ми дихаємо (вдихання навколишнього середовища), а інша велика група – це їжа або її елементи. Існують і інші види алергенів, які проникають в організм через укуси комах (отрута). Ліки також можуть бути алергенами, а також латекс.
Є алергени, які викликають реакцію через прямий контакт зі шкірою. Ці речовини (метали, резина, барвники) не є тільки алергенами, але викликають алергію (контактний дерматит) через механізм, що опосередкований IgG.
1. Інгаляційні алергени
Це алергени, що переносяться в повітрі і впливають на слизисту оболонку дихальних шляхів в носі і бронхах, коли ми дихаємо. Вони пояснюють респіраторні алергії (риніт, бронхіальна астма). Найбільш часті алергени, що вдихаються в навколишньому середовищі:
- Пилок зерна (трава, бур’яни і дерева)
- Пилові кліщі
- Спори грибків
- Епідерміс тварин
2. Їжа
Будь-яка їжа може викликати алергію. Харчова алергія, зазвичай, викликає симптоми ураження травної системи, але часто проявляється в вигляді тяжких системних реакцій. Найбільш частими харчовими алергенами є:
- Коров’яче молоко
- Яйця
- Риба і морепродукти
- Пшениця
- Соя
- Арахіс і горіхи
- Свіжі фрукти
3. Отрута перетинчастокрилих
- Отрута оси
- Отрута бджоли
4. Лікарські препарати
- Антибіотики (пеніцилін, стрептоміцин)
- Жарознижуючі (піразолони)