Вакцини, що навчають імунну систему (TIbV) з’являються як нова концепція протиінфекційних вакцин, описаних в недавньому огляді, опублікованому в Frontiers in Immunology.

Звичайні протиінфекційні вакцини спрямовані на підготовку імунної системи проти специфічних патогенів, на які націлена вакцина. Захисний ефект цих вакцин може тривати десятиліттями завдяки так званій імунологічній пам’яті. Ще кілька років тому вважалося, що специфічний (адаптивний) імунітет був єдиним з імунологічною пам’яттю, тоді як вроджений (неспецифічний) імунітет був позбавлений цього.

Однак тепер очевидно, що вроджений імунітет можна тренувати, щоб отримати кращі відповіді, і що цей стан «готовий до дії» зберігається з плином часу, показуючи також тип імунологічної пам’яті. Голландська група професора Натеа описала цей стан як «навчений імунітет» і продемонструвала, що пов’язана пам’ять заснована на епігенетичних модифікаціях певних клітин вродженої імунної системи.

Навчений імунітет відкриває нові можливості для нових концепцій, таких як вакцини для навчання імунної системи, спрямовані на клітини вродженого імунітету. Ці клітини є не тільки першою лінією захисту від інфекцій, але і грають ключову роль в індукції адаптивного імунітету шляхом активації і стимулювання специфічних реакцій. Таким чином, TIbV, діючи в першу чергу на вроджену імунну систему, може посилювати адаптивні реакції, а також протягом періоду часу тренованого імунітету. В результаті передбачений широкий захист навіть від невідомих патогенних мікроорганізмів, що зустрічаються з людиною протягом періоду навченого імунітету.

Завантажити статтю