Харчова алергія
Цей вид алергії зачіпає значну частину населення (до 7%), частіше зустрічається у дітей і зазвичай проявляється після першого року життя. Найбільш частими симптомами є запалення і свербіж у роті, діарея і блювота, висипання на шкірі.
Анафілаксія може виникнути, якщо алергени потрапляють в кровообіг через кишечник.
Ці реакції можуть виникати на шкірі (подразнення і свербіж), а також можуть мати більш виражені прояви (бронхіальна астма та анафілактичний шок).
Типами їжі, які найчастіше викликають алергію, є молоко і яйця у дітей, а також риба і горіхи у дорослих. Однак може виникнути алергія на будь-яку їжу. Іноді алергенами є речовини, що переносяться їжею (наприклад, Anisakis simplex, паразит риби) замість самої їжі.
Деякі види харчових продуктів можуть мати схожі алергени і викликати так звану перехресну алергію.
Основними групами продуктів, які викликають перехресну алергію є:
- Морква, селера, аніс, яблука, картопля
- Зернові: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, рис
- Хек, лосось, форель, тунець
- Часник, цибуля, спаржа
- Горох, чечевиця, солодка, соя, фасоля, фундук і кріп
- Персик, абрикос, слива, банан
- Криветка, краб, лобстер, кальмар
Є також асоціації між іншими алергенами і їжею:
- Пилок бур’янів і персики
- Пилок берези, яблука, морква, селера
- Пилок полину і селера
- Коров’яче молоко і яловичина
- Курячі яйця і курятина
- Латекс і авокадо, банан, каштан, ківі, волоський горіх, персик