Алергени

Алергени – це невідомі організму речовини, що мають особливі характеристики.

Причина того, що деякі речовини мають більшу алергічну здатність ніж інші, недостатньо відома. Можливо, це пов’язано з факторами, що визначають їхні можливості взаємодії з вродженими імунними компонентами.

Переважна більшість алергенів потрапляє в організм через легені або травну систему. Багато присутні в повітрі, яким ми дихаємо (вдихання навколишнього середовища), а інша велика група – це їжа або її елементи. Існують і інші види алергенів, які проникають в організм через укуси комах (отрута). Ліки також можуть бути алергенами, а також латекс.

Є алергени, які викликають реакцію через прямий контакт зі шкірою. Ці речовини (метали, резина, барвники) не є тільки алергенами, але викликають алергію (контактний дерматит) через механізм, що опосередкований IgG.

1. Інгаляційні алергени

Це алергени, що переносяться в повітрі і впливають на слизисту оболонку дихальних шляхів в носі і бронхах, коли ми дихаємо. Вони пояснюють респіраторні алергії (риніт, бронхіальна астма). Найбільш часті алергени, що вдихаються в навколишньому середовищі:

  • Пилок зерна (трава, бур’яни і дерева)
  • Пилові кліщі
  • Спори грибків
  • Епідерміс тварин

2. Їжа

Будь-яка їжа може викликати алергію. Харчова алергія, зазвичай, викликає симптоми ураження травної системи, але часто проявляється в вигляді тяжких системних реакцій. Найбільш частими харчовими алергенами є:

  • Коров’яче молоко
  • Яйця
  • Риба і морепродукти
  • Пшениця
  • Соя
  • Арахіс і горіхи
  • Свіжі фрукти

3. Отрута перетинчастокрилих

  • Отрута оси
  • Отрута бджоли

4. Лікарські препарати

  • Антибіотики (пеніцилін, стрептоміцин)
  • Жарознижуючі (піразолони)